Departe de glia străbună, cuptiorul prinde a fumega pentru prima dată, iar mirosul de pâine și plăcinte alină imediat dorul de casă. Dumitru tocmai a terminat de construit cuptorul și așteaptă cu nerăbdare să se coacă în el pâinea frământată „ca la mama acasă”. De după cuptior, se întinde grădina de zarzavat pigulită zi de zi de mâinile harnice ale Andreei. Amândoi au emigrat in America (din Maramureș și Moldova) și impreună cu cele două fetițe, Maria si Sophia, trăiesc și păstrează tradițiile noastre românești în frumoasa metropolă a orașului Chicago.
Casa lor, un mini muzeu cu costume populare și lucruri de artizanat, trezește în sufletul musafirului, nostalgii și amintiri din copilărie, amintiri de acasă și doruri ascunse. Colecția de costume populare, covoarele moldovenești și maramureșene, traistele bunicilor și ștergarele de la sfintele icoane, cuprind dorul de acasă și rămân nemișcate ca odinioară, în odaia cea mai bună a bunicilor. Tot în casa lor, afli că pregătirile pentru iarnă sunt in toi, așa că borcanele cu zacuscă, dulcețuri, gemuri și siropuri își găsesc locul firesc, in cămara familiei.
Credința ortodoxă este busola acestei familii, iar dragostea pentru biserică, este exprimată prin prezența lor, duminică de duminică, la Sfânta Liturghie a Bisericii Sfânta Maria din Chicago. Mai mult, absolventă a facultății de Teologie din Iași, Andreea este profesoară de religie la Școala Duminicală și membră activă la biserica pe care o iubește și o sprijină impreună cu familia ei.
Ieșeanca noastră este și iubitoare de port popular, așa că, împreună cu fetele și soțul ei, Dumitru, nu se sfiește să se îmbrace în costum tradițional, la biserică și evenimentele din comunitate.
Dorul de casă a început să prindă culoare si in prima ie moldovenească, pe care Andreea o coase cu drag și bucurie la Șezătoarea Authentic Society for Language and Romanian Culture din Chicago.
Dumitru sau Dumi, cum îi spune Andreea, este un om cumpătat, bun, harnic și priceput în tot și toate. Informatician de meserie, Dumitru este pasionat de tot ce ține de tradiții românești. La fel ca și Andreea, Dumitru se mândrește cu lucrurile tradiționale aduse din România, de la străbunicile și bunicile lui, dar și cu obiectele lucrate sau primite în dar, de la mama lui.
Oriunde privesti în casa lor, găsești un colț mic din România și o poveste. Apoi, povestea lor se impletește cu dorul de casă, bucuriile trăite și lăsate în urmă, griji și lacrimi, multe lacrimi, de data aceasta de bucurie și împlinire ca pot și ei, la rândul lor, să fie un exemplu pentru proprii copii, așa cum au fost odinioară, bunicii și părinții pentru ei. Aflând povestea lor, îți dai seama că acel dor este și al tău și pentru o clipă, prin Andreea și Dumitru, în casa lor, ți-ai alinat și tu dorul tău și ți-ai încântat privirea cu dragostea lor pentru tradiții și credință.
Foto credit: Ana Maria Vieru, Andrea Ghetu, Ramona Ursache